< Vorige pagina

Een slechte adem. Wat doe je eraan?
Blog – Inge Franke, Mondhygiëniste

Iedereen heeft er wel eens last van: een slechte adem. Soms merk je het zelf niet eens maar is het je partner of je kind die je laat weten dat je niet al te fris ruikt. Vervelend. Zeker als de onaangename geur dagelijks terugkeert. Gelukkig is er in 90% van de situaties iets aan te doen.

Wat is de oorzaak?
In veruit de meeste gevallen ontstaat een slechte adem door een opeenhoping van bacteriën achter op je tong die stinkende gassen produceren. Je herkent dit door een witte of gele aanslag op je tong. Met name bij mensen met wat diepere groeven op het achterste tongdeel blijven deze bacteriën makkelijker zitten. Daardoor is de onaangename geur continu aanwezig.
Naast tongaanslag zijn gekruid voedsel (knoflook), uitdroging van de mond, zuivelproducten, ontsteking van het tandvlees of mondslijmvlies, gaatjes, geneesmiddelen of het volgen van een dieet veelvoorkomende oorzaken van een slechte adem. Andere oorzaken zoals long- of maagziekten komen minder vaak voor en zijn lastiger te behandelen.

Wat doe je eraan?
“Dagelijks twee keer je tanden poetsen en je tong schrapen met een speciale tongschraper of tandenborstel; dat adviseer ik iedereen met een witte of gele aanslag op de tong. Een goed verzorgde mond is de basis voor een frisse adem. Ligt de oorzaak dieper: bijvoorbeeld door een tandvleesontsteking? Dan is een behandelplan noodzakelijk. Hierbij geef ik de patiënt ook persoonlijke tips over hoe hij/zij zelf beter zijn/haar mond kan schoonmaken. Naast het goed reinigen van de mond adviseer ik ook om voldoende water te drinken. Door het vocht in de mond kunnen etensresten en bacteriën voor een groot deel worden weggespoeld.”

Poetsen en schrapen
Naast poetsen en schrapen is een goede speekselproductie van groot belang om een slechte adem te voorkomen of verhelpen. Speeksel vermorzelt iedere hinderlijke bacterie in de mond en is daarom onmisbaar in een gezonde mondholte. Je bevordert de speekselproductie door:
• Suikervrije kauwgom te kauwen
• Regelmatig (lichtzurig) voedsel te eten

Jij bent niet alleen
Een slechte adem is een veelvoorkomend probleem. Uit diverse klinische studies blijkt dat één op de vier mensen in meer of mindere mate last heeft van een slechte adem. Blijf er niet mee rondlopen want het is vaak makkelijker op te lossen dan je denkt!

CategoryBlog

© Copyright Tandartspraktijk De Lutte | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid

Realisatie:    Vindingrijck