Bloedend tandvlees? De gevolgen worden vaak onderschat…
Blog – tandarts Joyce Brummelhuis
In onze praktijk krijg ik regelmatig de vraag: “Is dat zo erg dan, bloedend tandvlees?”. Het valt mij op dat als patiënten geen pijn voelen ze vaak denken dat er niets aan de hand is. Tandvleesproblemen blijven daardoor vaak lang onopgemerkt, omdat pas in een heel laat stadium échte pijnklachten kunnen ontstaan. Is uw tandvlees rood, slap of gezwollen? Bloedt het of trekt het langzaam terug? Heeft u al een tijd een vieze smaak in uw mond of last van een slechte adem? Wees dan op uw hoede. Dit zijn de eerste tekenen van parodontitis: ontstoken tandvlees, waarbij het steunweefsel ook is aangetast. Mensen onderschatten de invloed van tandvleesontstekingen op hun algehele gezondheid. Blijf er niet mee rondlopen dus…
Gevolgen tandvleesontsteking
Veel mensen nemen ontstoken tandvlees niet serieus. Maar zonder ingrijpen kunnen de problemen flink uit de hand lopen. Bacteriën die zich ophopen in de mond kunnen kleine openingen veroorzaken tussen de tanden en de kiezen en het tandvlees. Op die manier verspreiden ze zich dieper en dieper met als gevolg dat ze het steunweefsel en het kaakbot aantasten wat tot tandverlies kan leiden. Ook kunnen bacteriën uit de mondholte zich via de bloedbaan door het lichaam verspreiden. Er zijn bewijzen dat deze bacteriën zijn aangetroffen bij vaatvernauwingen in de slagaders.
Uit onderzoek blijkt dat parodontitis:
• Samengaat met de ontwikkeling van hart- en vaatziekten
• Een verhoogd risico vormt voor mensen met suikerziekte (diabetes) of aandoeningen van de luchtwegen (COPD)
• De kans op infecties en ontstekingen elders verhoogt.
Makkelijk te voorkomen
De veroorzaker van ontstoken tandvlees is tandplak. Het is dus van groot belang uw mond goed schoon te houden. Daarnaast doen wij 1 x per jaar bij al onze patiënten een DPSI-meting. Hierbij meten we de staat van het tandvlees en het kaakbot en dit wordt vastgelegd in een DPSI-score. De DPSI-score staat voor Dutch Periodontal Screening Index. Door middel van de DPSI-meting kunnen we in een vroeg stadium tandvleesproblemen herkennen. Rookt u, heeft u diabetes of ervaart u veel stress? Dan is de kans op tandvleesontsteking groter. Houdt u ons daarom op de hoogte van uw algehele gezondheid tijdens uw halfjaarlijkse controle? Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Behandeling parodontitis
Afhankelijk van uw klachten en/of de DPSI score, bespreken we met u of een behandelplan noodzakelijk is. Is er sprake van een lichte tandvleesontsteking? Dan zullen wij uw gebit grondig reinigen, een instructie geven indien nodig en hoeft u meestal na een half jaar pas weer terug te komen voor controle. Wij verwijderen sowieso bij iedere controle preventief uw tandsteen om uitgebreidere tandvleesproblemen te voorkomen.
Signaleren we uitgebreidere tandvleesproblemen? Dan gaat u in behandeling bij onze mondhygiënist. Er wordt dan eerst een status bepaald van het hele gebit, waarin alle pockets (ruimtes tussen tand en tandvlees) gemeten en genoteerd worden. In één of meerdere vervolgafspraken worden deze pockets dan in de diepte gereinigd. Ook krijgt de patiënt een uitgebreide instructie voor het verzorgen van zijn/haar gebit. Daarna vindt er nog een herbeoordeling van de status plaats (alle plekken worden opnieuw nagemeten) en komt de patiënt in een recall traject. Afhankelijk van hoe goed het gaat wordt de recall termijn bepaald. Meestal wil de mondhygienist u om de 3 maanden terug zien.
Doe het zelf
Belangrijk is wel dat de patiënt een hele grote invloed heeft op het resultaat van de behandeling. De mondhygiënist of preventieassistente kan het nog zo mooi schoonmaken, maar als de patiënt het zelf niet goed bijhoudt dan blijft het probleem bestaan.
Ervaart u klachten zoals ik in dit blog omschrijf? Maak dan snel een afspraak. Hoe eerder we erbij zijn, des te makkelijker en sneller de klachten verholpen kunnen worden.