Blog: Hans Brummelhuis

Kreeg men vroeger nog een kunstgebit als huwelijkscadeau, tegenwoordig is de leeftijd waarop mensen een volledig kunstgebit dragen veel hoger. In veel gevallen is een volledig kunstgebit zelfs helemaal niet nodig. Een gedeeltelijke gebitsprothese, waarbij 1 of meerdere tanden vervangen worden door een uitneembare prothese, biedt uitkomst. Patiënten denken vaak dat ze met een volledige gebitsprothese van al hun tandproblemen verlost zijn. Maar ook hier zitten nadelen aan. We bekijken per patiënt wat de beste oplossing is. En geven uiteraard tips mee hoe men de gebitsprothese dient te verzorgen om onnodige slijtage of tandvleesproblemen te voorkomen. Tandarts Hans vertelt:

Volledig kunstgebit

“Wanneer u voor het eerst een volledig kunstgebit draagt, zal het even wennen zijn. Het voelt niet natuurlijk en met kauwen kunt u minder kracht zetten. Ook met praten zult u merken dat het in het begin wat onwennig is. Doordat het gebit van kunststof is, is het gevoelig voor slijtage. Daarom adviseer ik altijd om ’s nachts het kunstgebit uit te doen, zodat u voorkomt dat er onnodige krassen gevormd worden. Ook is het voor het tandvlees beter dat de prothese ‘s nachts uit blijft. Om het kunstgebit in optimale staat te houden, is 2 x per dag poetsen noodzakelijk. Niet met gewone tandpasta, want dat kan kleine krasjes veroorzaken, maar met een zachte zeep en een speciale protheseborstel. Uiteraard poetst u uw volledige kunstgebit van binnen en van buiten. Daarnaast is het van belang om 1 keer per 2 jaar op controle te komen zodat wij kunnen kijken of de pasvorm nog goed is en er afwijkingen op het tandvlees zichtbaar zijn.”

Gedeeltelijke prothese

“Als uw tanden of kiezen niet door een volledig kunstgebit, brug, kroon of implantaat vervangen worden, kan een gedeeltelijke prothese uitkomst bieden. Een uitneembare frameprothese is gemaakt van metaal waarop een tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht waarop de kunsttanden of –kiezen verankerd zijn. Het vervaardigen van een prothese besteden wij uit aan Protheva Tandtechniek in Enschede. Doordat de originele kleur precies nagebootst kan worden en niet uw hele gebit vervangen wordt, is dit de beste manier om zowel qua esthetiek als functionaliteit het mooiste resultaat te bereiken. Ook voor een gedeeltelijke prothese geldt dat u het goed moet onderhouden. Dus 2 x per dag de binnen- en buitenkant poetsen en ’s nachts in een glas water bewaren. Tijdens iedere halfjaarlijkse controle checken wij uw prothese zodat we eventuele klachten kunnen voorkomen of verhelpen.”

 

Tips

“Aan iedereen die een gebitsprothese draagt, wil ik de volgende tips meegeven:

  • Poets de binnen- en buitenkant
  • Gebruik zachte zeep en een speciale protheseborstel bij het poetsen
  • Doe uw prothese ’s nachts uit om irritatie aan het tandvlees te voorkomen
  • Vervang uw prothese iedere 5 tot 8 jaar i.v.m. slijtage

Een volledig kunstgebit wordt voor 75% vergoed vanuit uw basisverzekering. Een gedeeltelijke gebitsprothese wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Vraag bij uw zorgverzekeraar na welke vergoeding voor u geldt.”

Vragen?

Bel onze praktijk via 0541 – 512285 of mail naar info@tandartsbrummelhuis.nl.

CategoryBlog

© Copyright Tandartspraktijk De Lutte | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid

Realisatie:    Vindingrijck